Biblioteca de presa Ion Heliade Radulescu

30 ianuarie 2008
Incepind din 23 mai 2007, intr-un spatiu special amenajat in str. Traian nr. 2, functioneaza noul sediu al Bibliotecii de Periodice Ion Heliade Radulescu, filiala a Bibliotecii Metropolitane Bucuresti. De luni si pina simbata, in acest spatiu pot fi consultate atit periodicele curente, cit si presa retrospectiva din ultimii circa 180 de ani.
Cea mai veche publicatie romaneasca prezenta in colectiile filialei de presa Ion Heliade Radulescu, este "Calendarul pe 100 de ani ", aparut in 1813. Calendarele au o veche traditie in lumea publicisticii romanesti. Continind atit calendarul propriu-zis, dar si sfaturi gospodaresti, calendarul lucrarilor cimpului, ele se adreseaza cu precadere taranului mijlocas, mediu cultivat, dar interesat de lumea inconjuratoare. De altfel aceste calendare erau o moda occidentala. Nu mentionez aici  decit "Almanach de Gotha", din anul 1826, prezent de asemenea in colectii.
Alte calendare romanesti care pot fi consultate au fost editate de Minerva, la inceputul secolului XX, "Calendarul pentru toti fiii Romaniei" (perioada 1874-1900), "Calendarul pentru satul Romaniei" (1890-1898). Mai mentionam "Calendarul pentru romani" din anul 1855, "Calendarul lui Nikipercea pe anul bissectu 1860" – editat de N.T.Orasanu. Aceste calendare romanesti au folosit alfabetul chirilic.
Dintre revistele vechi romanesti mentionam: Albina – revista enciclopedica populara, aparuta intre anii 1897 si 1928 sub redactia lui Constantin Radulescu-Motru, George Cosbuc si Petre Dulfu; Arhiva romaneasca (1860-1862), al carei director a fost Mihail Kogalniceanu , si care a folosit alfabetul de tranzitie; Dacia Literara din anul 1859, a aceluiasi Mihail Kogalniceanu; Convorbiri literare , din care Biblioteca poseda colectiile anilor 1867-1944, Cuget clar. 
O colectie demna de mentionat este "Journal des debats et lois du corps legislatif" si "Journal des debats du Convention", colectie legislativa aparuta in Franta anilor 1789-1794.  
De altfel, mentionam ca in colectiile acestei biblioteci pot fi consultate "Monitoarele Oficiale", precum si legislatia comunala romaneasca incepind din anul 1875 si pina in prezent.
Biblioteca nu poate imprumuta la domiciliu documente. Ele pot fi xerografiate sau fotografiate, cu conditia de a nu face parte din documente de patrimoniu.
Cititorul este rugat sa prezinte cartea de identitate si carnetul de biblioteca. 
Date suplimentare pot fi obtinute pe blogul  http://altmarius.weblog.ro, cit si pe site-ul Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, www.bmms.ro

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X